zondag 24 december 2017

Smurfen 3- Vlaaien 1 (6 februari 2016 : de geboorte van Brilsmurf)


Ooit noemden we dit een ‘classico’ maar of, gezien de evolutie de laatste jaren, dit duel nog dit label verdient dat laten we mooi in het midden en aan de interpretatie over van elke lezer. Op basis van de voorbeschouwingen op de websites van beide clubs gebruiken we deze keer eerder het etiket : de Smurfen tegen de Vlaaien. Geef toe, een stuk poëtischer dan de Knackworsten tegen de Erwten. Bij aanvang van het huidige seizoen hadden we de Vlaaien eerder een andere naam toebedacht, meer bepaald het Chelsae van het Belgische volleybal. En die parallel blijft toch nog een stuk opgaan want ook in het eerste seizoen van oliemecenas Abramovitsj liep het bij de Londense sterrenclub niet van een leien dakje. Dit seizoen mocht ‘the special one’ opkrassen, een gelijkaardig iets gebeurde bij de Vlaaien. En met een thuisnederlaag tegen bekerfinalist Antwerpen voelen ze inmiddels de hete adem van de achtervolgers in de nek. Kortom, een wedstrijd van belang voor beide teams. Er viel deze week trouwens ook nog wat nieuws in de marge te rapen : toch nog Europees volleybal voor de Maaseikenaars want … Asse-Lennik wijkt uit naar het verre Limburg voor zijn thuisduel tegen Trentino.

Oppersmurf liet Straffen Smurf, Oranje Smurf, Espana Smurf, Ace Smurf, Coole Smurf, Menen Smurf en Veeg Smurf van start gaan. De Argentijnse Oppervlaai deed dan weer beroep op Maanvlaai, Grijze Vlaai, Fado Vlaai, Italo-Belg Vlaai, Ice Vlaai,Gaucho Vlaai en Jorna Vlaai. En waren het nu echt die Mikasaballen maar de Vlaaien misten hun start compleet : Coole Smurf voor 2-0 gevolgd door een blok van Straffen Smurf op Gaucho Vlaai, dan Maan Vlaai die de antenne niet kon ontwijken (4-0) en wat later zijn service buiten schiet (5-1). En zo diepten de blauwe Smurfen al snel een onoverkomelijke voorsprong uit : enkel Gaucho Vlaai en Italo-Belg Vlaai konden de schijn ophouden (9-3 en 11-4). We noteerden dan een verschil van acht punten (12-4). Grijze Vlaai kon de 14-9 en 16-10 scoren maar de Smurfen lieten zich niet van de kook brengen, temeer daar de jubilerende Gargamel thuis gebleven was  en ook Azraël had zijn kat gestuurd. Bij 18-10 werd de tweede bezoekende time-out opgesoupeerd en konden ze de schade wat inperken (18-13) maar Ace Smurf blokte de Grijze Vlaai af om vervolgens zijn naam eer aan te doen : 20-13. Ook de inbreng van een Australische Vlaai bij 21-13 bracht geen zoden aan de dijk. Bij 25-15 kon Menen Smurf met een blok op de bezoekende hoofdaanvaller de eerste taart uit de oven halen : we zagen dat het een pruimenvlaai was op basis van 1 kg kwetsen (zeer geschikte pruimen om te bakken).

De oven stond nu toch op 200 graden voor hetelucht en dus besloten de thuis Smurfen deze keer te gaan voor een rijstvlaai. De baktijd is immers een juist 25 à 30 minuten. Iets minder goed voor de cholesterol want je hebt er een drietal eieren voor nodig. Matthijs Verhanneman lukte in korte tijd drie pipes ( 1 en 3-0, 6-2). Wijsmans voor 7-4 maar ook Hendrik Tuerlinckx gaf geen krimp : 8-4. De blauwe mannetjes bleven rustig domineren (12-6 blok Gertjan Claes op Maan). En tot 15-11 leken de bezoekers nog mogelijkheden te zien. Maar een blok op Staples (16-11), 18-11 via Hendrik Tuerlinckx ontnamen hen definitief de illusie dat ze de rijstvlaai konden doen  mislukken. Zelfs met een andere kok aan de pass (Finoli in plaats van Pinheiro) bakte de lokale machine rustig verder (22-14). Het belletje van de oven ging bij 15-18 en de toeschouwers zagen dat het goed was, een pracht van een rijstvlaai.

Als je natuurlijk met de vingers in de neus twee dergelijke baksels aflevert bestaat de kans dat je overmoedig wordt of minder alert. En dat overkwam de Smurfen in de derde set. Ietwat in slaap gedommeld door het gemakkelijke verloop van de voorbije sets lieten ze de Roodhemden weer in de wedstrijd komen. Finoli vond inderdaad zijn maatjes een stuk beter dan Pinheiro en vooral Pereyra was bijwijlen onhoudbaar (2-3 en 4 maar ook 4-7). Een outbal van de beste Maaseiker schonk nog wel de 7-8 aan de thuisploeg die de koppen bij elkaar stak en besloot te gaan voor een kersenvlaai kwestie van met dit soort de vlaai op de k… op de taart te zetten. Maar Pereyra, met steun van Bontje, trokken zich op aan de gele kaart die OpperSmurf Emile kreeg bij 8-10. En bij 12-17 was het duidelijke dat we de kersenvlaai op onzen buik mochten schrijven. Daar veranderde de wissel Claes-Sanderson niets meer aan. Ook niet toen Knack tot op twee punten naderde via zijn kapitein (17-19). Deze keer was de set voor de Vlaaien die de Smurfen op de knieën kregen met 20-25.

De Smurfen hadden hun lesje geleerd, het kookboek werd overboord gekieperd, geen servies en schaaltjes meer van Pascale Naessens…neen op naar de drie punten. Even hielden de bezoekers nog de bovenhand tot 5-6 maar dan kwam uitblinker Angel Trinidad aan de serveerlijn. Hendrik Tuerlinckx met de 6-6, een serve no-pass voor 7-6, een lucky netrolace voor 8-6, weer Tuerlinckx na heel wat balwisselingen die de 9-6 lukt, driemansblok op Maan 10-6, driemansblok op Pereyra (11-6), 12-6 via alweer Tuerlinckx met geel voor Jelte Maan en reeds de tweede time-out van Castellani. Om dan finaal te eindigen met een nieuwe no-pass die ons een comfortabele 13-6 bood. Het vet was dan van de soep bij de bezoekers en freewheelend liep de score over 14-7 naar 18-10. Tijd voor de applausvervanging van Gertjan Claes en voor Piotr Orczyck. Bij 23-13 hadden de bezoekers hun twee spelverdelers op het veld maar ook dit wondermiddel kon niets aan het verdict wijzigen en dus moesten de Vlaaien met schaamrood op de wangen zich bij 25-14 definitief gewonnen geven. Smurfen 3 – Vlaaien 1.

Binnen een week is het dan zover en dan kunnen Liga en Bond in de catacomben van het Sportpleis weer de kassa tellen. Dan zal er na, voor ons toch, een maandenlange stilte sinds het lanceren van de website (“De website van de ETHIAS Volley League is de enige in België die aan elke supporter, journalist, speler, trainer, scouter, bestuurder, … een compleet overzicht geeft van de volleybalcompetitie in Liga A. Informatie over de competitie, de clubs, de spelers, de wedstrijden, de statistieken, de live uitzendingen, de sporthallen en de laatste nieuwtjes vind je terug op één en dezelfde website”) weer geluid te horen zijn vanuit deze hoek.. Wie het in extase mag uitschreeuwen op Valentijn, dat leest u binnen een week. Maar eerst is er, zoals bij elke weg naar een climax, nood aan een voorspel. In elk geval is het hoog tijd voor een oproep aan alle Knack-supporters : de spelers rekenen op ons, ook als het moeilijk gaat. Laat jullie horen !!


Paul D’haene

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"This is not soccer"....een ode aan de meest faire contactsport ter wereld

Mijn liefde voor het rugby heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken en nog steeds sta ik 200% achter de quote die als titel staat boven...